Frequently Asked Questions

Er zijn een aantal bekende productiemethodes binnen de Opblaasbare SUP branche:
– single layer drop-stitch
– double layer drop-stitch
– fusion technologie

Wat is single layer drop-stitch?
Een single layer Stand Up Paddle Board bestaat zoals de naam al zegt uit 1 laag. Deze laag is van PVC gemaakt en word bij elkaar gehouden door drop stitch. Drop-stitch zijn honderden draden die de lagen met elkaar verbinden.Een single layer SUP is heel licht maar in het algemeen niet heel stevig. Ook zijn single layer SUPS vaak goedkoper aangezien er minder materiaal gebruikt hoeft te worden dan bij bijvoorbeeld een double layer sup.

Voor- en nadelen van een single layer drop-stitch SUP:

Voordelen:
– Lichtgewicht, omdat het board uit maar 1 laag PVC bestaat
– Goedkoper, aangezien er minder materiaal gebruikt word dan bij double layer
– Opblaasbaar, en dus gemakkelijk mee te nemen
– Makkelijk op te rollen, doordat het maar 1 laag is

Nadelen:
Minder stevig, en buigt sneller door wat nadelig is voor je SUP ervaring
– Kan sneller lek, omdat er maar 1 laag PVC is

Specifieke kenmerken:
De eigenschappen van een drop-stitch SUP zijn, zoals je van een goedkoper SUP Board verwacht. Deze SUPS zijn prima als het je eerste sup board is. Maar als je al wat meer ervaring hebt dan buigen deze SUPS te veel door. Als beginnende supper zal je dat niet zo snel doorhebben, aangezien je alleen maar met je balans en techniek bezig bent. Maar wanneer je eenmaal de technieken en dergelijke onder controle hebt zal het je toch gaan irriteren. Door deze “makkelijke buiging” slaat namelijk het punt van het board bij elke peddel slag terug het water in. Dit is heel nadelig aangezien je dus bij elke peddel slag word afgeremd door het SUP Board. Voor de rest is een single layer SUP wel lekker wendbaar dankzij zijn lichte gewicht. Een single layer drop-stitch SUP raden wij aan voor een beginnende supper of kinderen..

Wat is double layer drop-stitch?
Een double layer SUP Board is een opblaasbaar Stand Up Paddle Board dat bestaat uit 2 lagen PVC. Deze 2 lagen PVC worden bij elkaar gehouden door een speciale productiemethode genaamd drop-stitch. Drop-stitch zijn honderden draden die de onder en bovenkant van het board met elkaar verbinden. Een double layer SUP is sterk en gaat minder snel lek, maar is wel wat zwaarder dan bijvoorbeeld een single layer SUP.

Voor- en nadelen van een double layer drop-stitch SUP:

Voordelen:
– Stevig, dankzij de 2 lagen PVC is het board zeer stevig
– Niet snel lek, omdat hij dubbel laags is is hij niet snel lek
– Stug, hierdoor buigt hij minder snel door en kan je ideaal suppen

– Snel, door de stugheid van het board komt hij gemakkelijk op snelheid en behoud je het ook gemakkelijk
– Opblaasbaar, en dus gemakkelijk mee te nemen in de (meestal) bijgeleverde rugtas

Nadelen:
– Zwaarder, dan bijvoorbeeld een single layer SUP
– Duurder, aangezien er meer materialen worden gebruikt

Specifieke kenmerken:

Dankzij de 2 lagen PVC is de double layer drop-stitch SUP zeer stevig. Dankzij deze stijfheid kan het board goede snelheden halen en behouden. Dit is minder het geval bij een single layer SUP. Een single layer SUP bevat veel flex waardoor je afgeremd word door de punt van het board. Als je dus snel wilt suppen dan is een double layer drop-stitch SUP een betere keuze dan een single layer. Een double layer drop-stitch SUP is wel zwaarder en duurder dan een single layer SUP.

Ten eerste moet je de basisvaardigheden van het suppen onder de knie hebben.
Zorg ervoor dat je een stabiele SUP kiest met genoeg breedte, lengte en volume. Zorg ervoor dat het totale gewicht van jou en de hond samen door de SUP gedragen kan worden.

Zorg voor extra bescherming op het board, zodat de nagels van je hond het board niet (kunnen) beschadigen.
Een riem of tuigje met een lijn zorgt ervoor dat je je hond op de SUP kunt houden
Kan je hond niet (goed) zwemmen, koop dan een zwemvest voor hem/haar.
Ga eerst goed oefenen op rustige dagen en zorg ervoor dat je hond gewend raakt aan het suppen.

Veel plezier, maar doe voorzichtig en houdt het weer goed in de gaten

De SUP lange tijd op druk op te laten als je deze niet gebruikt, wordt afgeraden door de fabrikanten. Dat vindt het materiaal niet prettig. Je kunt het beste de druk er een beetje van de SUP afhalen, zodat je niet iedere keer zoveel hoeft te pompen. Gebruik je de SUP niet voor langere tijd, dan raden wij aan deze leeg te laten lopen, zodat de SUP langer mee gaat. 

Aan de onderzijde van het ventiel kan bij een SUP een bobbel ontstaan. Deze bobbel heeft geen invloed op de kwaliteit en eigenschappen van de SUP. Bij sommige SUPS wordt de vin onder het ventiel geplaatst, waardoor je een dergelijke bobbel niet ziet. Echter, kan het “te ver” naar achteren plaatsen van een vin de vaar- en stuureigenschappen van de SUP nadelig beïnvloeden. Zeker als de vin te ver naar achteren wordt geplaatst. 

De SUPS kunnen opgeblazen worden tot de maximale PSI. Het is niet aan te raden om de SUP harder dan de aangegeven PSI op te pompen. Als het board tot de maximale PSI is opgeblazen, is het geen enkel probleem om het board in de zon te laten liggen.

Het vervangen van een manometer is redelijk eenvoudig. Een kort filmpje tref je hier op onze  facebook pagina.